Thursday, March 23, 2006

diafora

Το ελαιόλαδο κατακτά την Ιαπωνία
ΕRΤ3.GR
17/3 13:28, ανανέωση: 17/3 15:22
Παραδοσιακές γιαπωνέζικες συνταγές μαγειρεμένες με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, παρουσίασαν σπουδαστές της μεγαλύτερης, αρχαιότερης και πιο διάσημης Σχολής Μαγειρικής και Διατροφής της Ιαπωνίας HATTORI, σε ειδική εκδήλωση την οποία διοργάνωσε το Διεθνές Ελαιοκομικό Συμβούλιο στο Τόκιο, την Πέμπτη 16 Μαρτίου.
Σακιζούκε (σολωμός με γιαπωνέζικη γλυκοπατάτα), Σιρουμόνο (κρύα γιαπωνέζικη τοματόσουπα), σασίμι (ωμό φιλέτο ψαριού), Αγεμόνο -τεν πούρα (τηγανητά λαχανικά) και μιζουγκάσι (τηγανητή γλυκοπατάτα) ήταν ορισμένα από τα εδέσματα που απόλαυσαν γιαπωνέζοι και ξένοι δημοσιογράφοι, αρθρογράφοι εξειδικευμένοι σε θέματα διατροφής και εκπρόσωποι των πρεσβειών των μεσογειακών χωρών.
Ο αναπληρωτής γενικός διευθυντής και προϊστάμενος του τμήματος προώθησης του Διεθνούς Ελαιοκομικού Συμβουλίου (ΔΣΕ) Franco Oliva, παρουσίασε στους προσκεκλημένους την παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, τα αποτελέσματα από τη 10ετή υλοποίηση προγράμματος προώθησης του ελαιολάδου στην Ιαπωνία (1992-2002) και ανακοίνωσε ότι το 2007 και 2008 θα πραγματοποιηθεί νέα καμπάνια προώθησης στην Ιαπωνική αγορά από το ΔΣΕ.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Oliva, οι εισαγωγές ελαιολάδου στην Ιαπωνία αυξήθηκαν από 4.000 τόνους το 1992 σε 34.000 τόνους το 2002. Τα δύο τελευταία χρόνια που το πρόγραμμα σταμάτησε οι εισαγωγές παρέμειναν σταθερές και αναμένεται νέα αύξηση των εισαγωγών μετά την ολοκλήρωση του νέου προγράμματος προώθησης τη διετία 2007-2008.
Οι Ιάπωνες, τόνισε ο κ. Oliva εκφράζουν ολοένα και πιο έντονο ενδιαφέρον για την υγιεινή διατροφή. Για το λόγο αυτό η Ιαπωνική κυβέρνηση υιοθέτησε ειδική καμπάνια διατροφικής ενημέρωσης των πολιτών. Οι Γιαπωνέζοι, τόνισε, θα πρέπει να αντιληφθούν ότι το ελαιόλαδο δεν είναι ένα εξωτικό προϊόν αλλά προσφέρεται για καθημερινή χρήση σε κάθε είδους κουζίνα. Η συνεργασία του ΔΣΕ με τη Σχολή Hattori αποτελεί, πρόσθεσε, εγγύηση για την υψηλού βαθμού επαγγελματική προσέγγιση της χρήσης του ελαιολάδου στην ιαπωνική κουζίνα.
Η κ. Tsukiko Hattori, πρόεδρος της Σχολής Hattori, δήλωσε ότι το ελαιόλαδο συνδυάζεται με ιδιαίτερη επιτυχία με τις διατροφικές και μαγειρικές συνήθειες των Ιαπώνων. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απόφοιτοι της Σχολής, η οποία λειτουργεί από το 1885, έχουν εξασφαλισμένη επαγγελματική αποκατάσταση στα μεγαλύτερα και πιο επώνυμα ρεστωράν της χώρας και το πτυχίο τους αποτελεί «διαβατήριο» για όλο τον κόσμο.
Το ενδιαφέρον της Ιαπωνικής κυβέρνησης για το ελαιόλαδο επιβεβαιώνεται και από το γεγονός ότι παρέχει κρατική υποτροφία στην διατροφολόγο, εξειδικευμένη στο ελαιόλαδο Ιταλίδα Ντανιέλα Καπόνια, η οποία έχει αναλάβει να μεταφέρει τις γνώσεις της σχετικά με το ελαιόλαδο στους Ιάπωνες συναδέλφους της.



Το παρόν άρθρο είναι αναδημοσίευση από το www.pathfinder.gr giannis9900

No comments: