Monday, December 22, 2008

ΚΑΛΗ ΣΤΗ ΘΕΩΡΙΑ Η ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΓΟΝΙΔΙΩΝ


ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΣΟΔΕΙΑΣ ΚΑΤΑ 5-10% ΣΤΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ ΓΕΝΕΤΙΚΑ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ


Σοβαρές αμφιβολίες για τον ρόλο των γενετικά τροποποιημένων προϊόντων τόσο στην ασφάλεια των τροφίμων ,όσο και στη βελτίωση της απόδοσης των καλλιεργειών εκφράζουν ,μέσω της έκθεσης Worldwatch ,400 επιστήμονες από όλο τον κόσμο .
Ενδιαφέροντα είναι τα πορίσματα της μελέτης του Αμερικανικού Ινστιτούτου Worldwatch ,τα οποία καταδεικνύουν την εξέλιξη των τροποποιημένων οργανισμό σε παγκόσμιο επίπεδο ,ενώ εγείρουν σοβαρά ερωτήματα για την απόδοση των εν λόγω καλλιεργειών ,η οποία δεν ανταποκρίνεται στις αρχικές εκτιμήσεις των αγροτοβιοτεχολογικών εταιρειών και στις απαιτήσεις των ίδιων των αγροτών .Τα πορίσματα της έκθεσης του Αμερικανικού Ινστιτούτου αναφέρουν πως οι καλλιέργειες των τροποποιημένων δεν αυξάνουν αλλά μειώνουν την απόδοση της σοδειάς κατά 5-10% .
Δύο είναι τα κατεξοχήν νέα χαρακτηριστικά στις τροποποιημένες καλλιέργειες :Η βελτιωμένη αντοχή των φυτών στα παρασιτοκτόνα φάρμακα (63%) και η βελτιωμένη αντοχή στα έντομα (18%) ενώ ο συνδυασμός αυτών των δύο καλύπτει ουσιαστικά το υπόλοιπο ποσοστό .Με την πάροδο των χρόνων ,οι καλλιέργειες τροποποιούνται ώστε να εμφανίζουν όχι μόνο ένα (όπως στην αρχή ) αλλά περισσότερα μεταλλαγμένα χαρακτηριστικά γενετικής τροποποίησης (οι μεταλλαγμένες καλλιέργειες με συνδυασμένα χαρακτηριστικά γενετικής τροποποίησης αποτελούν πλέον το 20% του συνόλου ).
Οι περισσότερες καλλιέργειες πλέον έχουν τροποποιηθεί για να αντέχουν στα παράσιτα ,οι οποίες φέρουν την εμπορική ονομασία Roundup (της Monsanto) .Η μελέτη του ινστιτούτου Worldwatch αναφέρει ότι στις Η.Π.Α όπυ γίνεται ευρεία χρήση του παραπάνω φυτοφαρμάκου ,έχουν εμφανιστεί πλέον 15 είδη σούπερ-ζιζανίων (από μόλις 2 την δεκαετία του 90 ) ,που καλύπτουν εκατοντάδες χιλιάδες εκτάρια γης .Από την άλλη ,αν και οι υπέρμαχοι των γενετικά τροποποιημένων καλλιεργειών κάνουν λόγο για δυνητικά οφέλη από τις αυξημένες αποδόσεις και την μεγαλύτερη διατροφική αξία ,μέχρι σήμερα δεν δείχνουν να έχουν πραγματοποιηθεί αυτές οι προσδοκίες .
Οι αμφιβολίες και οι ανησυχίες που περιβάλλουν τις καλλιέργειες αυτές αφορούν στη μεταφορά αλλεργιογόνων παραγόντων στα τρόφιμα , την ανεξέλεγκτη εξάπλωση των μεταλλαγμένων γονιδίων ,την μόλυνση γειτονικών συμβατικών και οργανικών καλλιεργειών ,την ανάπτυξη αυξημένης αντίστασης από τα ζιζάνια και τα παράσιτα τη συσσώρευση τοξικών ουσιών στα ζώα που τρέφονται με τα μεταλλαγμένα και άλλα .
Παράλληλα ,ενώ η προώθηση γενετικά τροποποιημένων στόχευε στην καταπολέμηση της φτώχειας των αναπτυσσόμενων οικονομιών ,αντίθετα τα υποσχόμενα οφέλη των τροποποιημένων προϊόντων για τους μικροκαλλιεργητές ,δεν φαίνεται να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις του πληθυσμού .Μάλιστα ,ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για ένα αυξανόμενο ¨¨μοριακό χάσμα ¨¨ανάμεσα στις πλούσιες και τις φτωχές χώρες στον τομέα της αγροτικής βιοτεχνολογίας .
Είκοσι τρεις πλέον χώρες καλλιεργούν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς ,εκ των οποίων 17 αναπτυγμένες και 6 αναπτυσσόμενες .Ηγέτιδα χώρα είναι οι ΗΠΑ με τις μισές περίπου από τις συνολικές τροποποιημένες καλλιέργειες παγκοσμίως (57,7εκατ.εκτάρια) .Ακολουθούν στην δεύτερη και την τρίτη θέση η Αργεντινή (19,1 εκατ.εκτάρια) και η Βραζιλία (15 εκατ .εκτάρια ).Στην πέμπτη πλέον θέση βρίσκεται η Ινδία ,κυρίως με καλλιέργειες τροποποιημένου βαμβακιού ,η οποία μέχρι πρόσφατα αντιδρούσε στις γενετικά τροποποιημένες καλλιέργειες .
Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Worldwatch ,οι τροποποιημένοι οργανισμοί εμφανίζονται καλοί στη θεωρία αλλά δεν έχουμε δει ακόμη την εφαρμογή τους στην πράξη .Άλλωστε ενώ η πρώτη ¨¨πράσινη επανάστασ稨 καθοδηγήθηκε από δημόσια ερευνητικά κέντρα και ωφέλησε τον ευρύτερο πληθυσμό παρέχοντας δωρεάν γεωργική τεχνολογία , η νέα ¨¨Επανάσταση των γονιδίων¨¨καθοδηγείται κυρίως από λίγες ιδιωτικές εταιρείες προς ίδιον όφελος επισημαίνει η έκθεση .

Το παραπάνω άρθρο δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα AGRENDA στις 13-12-2008 .

No comments: